تاریخ ۲۶ آبان ۱۴۰۲
پروتز انگشت دست: قیمت ساخت انواع انگشت مصنوعی دست
قطع انگشت یا قسمتی از آن، یکی از شایعترین حوادث از دست دادن قسمتی از دست محسوب میشود. عوامل متداولی که منجر به قطع انگشتان میشوند، شامل تروما، نبودن انگشت و ناهنجاریهای ظاهری مادرزادی است.
هر گونه ناهنجاری ظاهری، به ویژه در دستهایی که همواره در دید افراد و یا خود فرد قرار دارند، ممکن است بر تحولات اجتماعی و اقتصادی فرد تأثیر بگذارد. پیشرفتهای علم جراحی در زمینهی پیوند مجدد عروق در سطح میکرو، به بسیاری از افرادی که دچار آسیبهای شدید و قطع انگشت به دلیل تروما شدهاند، کمک کرده است. با این حال، بازسازی میکرو عروقی در برخی از بیماران ممکن است با مشکلاتی مواجه شود و گاهی امکان انجام آن وجود ندارد یا جراحی به نتیجهی مطلوب نمیرسد. در این حالت، استفاده از پروتز انگشت میتواند به این افراد کمک کند و همچنین باعث بهبود مسائل روانی و فیزیکی آنان شود، زیرا بیماران ممکن است با درد، انقباض، کاهش قدرت چنگزدن و حساسیت شدید مواجه شوند.
ساخت پروتز به همان اندازه که علم محسوبمیشود به همان اندازه نیز یک کار هنری است. شکل پروتز، رنگ و بافت آن بایستی تا حد ممکن از بافتهای طبیعی مجاورش متمایز نباشد. در حالت ایدهآل، پروتز ساخته شده باید به قدری دقیق و ظریف باشد که توجه یک فرد عادی را به خود جلبنکند و فرد متوجه مصنوعی بودن اندام قطعشده نگردد.
تلاشهای توانبخشی تنها زمانی میتواند موفقیتآمیز باشد که فرد بیمار بتواند بدون جلب توجه ناخواسته در بین مردم ظاهرشود. ساخت پروتز شامل ۶ مرحله است و هر مرحله نیازمند توجه بیش از حد به جزئیات میباشد. این ۶ مرحله عبارتند از: ۱) طراحی و کار بر روی قالب ، ۲) تراشیدن و شکلدهی الگو؛ ۳) ساخت قالب؛ ۴) ساخت اولیه ۵) پردازش مواد پروتز با رنگ درونی و بیرونی؛ و ۶) آزمون تعلیق مناسب پروتز.
در کلینیک ارتوپدی فنی ظفر تمام مراحل شامل قالبگیری و ساخت انواع ارتز و پروتز تحت نظر بهترین متخصصین انجاممیشود.
قطع عضو چیست؟
قطع عضو یعنی برداشتن کل و قسمتی از اندام بدشکل و یا آسیبدیده. قطع عضو میتواند ناشی از آسیبدیدگی تروما باشد و یا نتیجهی یک عمل جراحی برنامهریزی شده برای قطعکردن یکی از انگشتان باشد. گاهی میتوان انگشتانی را که در اثر یک تروما یا سانحه قطعشدهاند را مجددا پیوندکرد اما در برخی موارد پیوند عضو قطعشده امکانپذیر نیست و یا توصیهنمیشود. در برخی از شرایط از جمله وجود یک تومور باعثمیشود که انگشت فرد از طریق عمل جراحی قطعشود تا سلامت فرد به خطر نیفتد.
قطع عضو چگونه صورت میگیرد؟
در موارد که قطع عضو ضروری است جراح قسمت آسیبدیدهی بدن را جداکرده و بخش باقیمانده از اندام را برای استفاده از پروتز در آینده آمادهمیکند. قطع عضو یعنی درمان دقیق پوست، عضلات، تاندونها، استخوان و عصبها بطوری که بعدها بتوان بدون هیچگونه مشکل و دردسری از پروتز استفادهکرد. جراح بزرگی بخش باقیمانده از اندام را بر اساس فاکتورهای پزشکی و پروتزی تعیینمیکند.
پس از جراحی انتظار چه چیزی را باید داشت؟
در طول چند هفته اول، احتمالاً احساس درد خواهید کرد که با استفاده از مسکنها میتوانید آن را کنترل کنید. در زمان بهبودی، پزشک به شما آموزشهایی در خصوص نحوهی پانسمان و مراقبت از محل جراحیشده خواهد داد و زمان مراجعه بعدی را به شما اعلام خواهد کرد. همچنین، ممکن است به شما توصیه شود که برخی از نرمشها و تمرینهای اصلاحی را انجام دهید تا قدرت و دامنهی حرکتی خود را حفظ کنید. پزشک ممکن است از شما بخواهد تا پوست خود را لمس کرده و حرکت دهید تا حساسیت آن از بین برود و قدرت تحرک آن را حفظ کنید.
از چه نوع پروتز انگشتی استفادهمیشود؟
نوع پروتز استفاده شده به محل و بزرگی بخش باقیمانده انگشت و یا دست و نیازهای عملکرد و سبک زندگی فرد بستگیدارد. پروتز انگشت میتواند جایگزینی برای انجام برخی از عملکردها و ظاهر اندام از دست رفته باشد. در ارتباط بودن با پزشک جراح بسیار مهم است و انجام حرکات پروتزی که حسمیکنید از اهمیت دو چندانی برخوردار است تا بهترین و مناسبترین پروتز برای شما ساخته شود. انگشت مصنوعی میتوان بزرگی و اندازه را به انگشت قطعشده بازگرداند، تقابل بین انگشت شست و سایر انگشتان دست را برقرار سازد و یا در مواردی که فرد از پروتز دست (دست مصنوعی) استفادهمیکند باعث ثبات و گرفتن اشیاء به همراه انگشتان قابل انعطاف شود. چنانچه دست فرد از بالا و یا روی مچ قطع شده باشد احتمالا باید از یک بازوی کاملا مصنوعی به همراه یک دست الکتریکی و یا مکانیکی استفادهکند. البته ممکناست که بعضی از بیماران هم تمایلی به استفاده از پروتز نداشته باشند.
انواع پروتز انگشت (انگشت مصنوعی)
انگشت M و انگشتان M ناقص
انگشت M و انگشتان M ناقص اجزای دست برای ساخت پروتزهای دست بصورت ناقص و مکانیکی هستند. هدف از ساخت این پروتزها بازگردانی عملکرد به جای جنبه زیبایی آن است. این کیت ها شامل انگشتان سریعالعمل، انگشت شست با اصطکاک چند موقعیتی و صفحات نصب برای استفاده در یک دست مکانیکی است. انگشتان دست و انگشت شست دارای قالبهای یورتانی هستند تا فرد از قدرت چنگزنی بهتری برخوردار باشد و ناخنهایی نیز برای برداشتن اشیاء کوچک طراحی شدهاند. انگشتان توسط یک کابل طیف که از مچ دست عبورکرده کارمیکنند و به سادگی از طریق انحنا و یا خمیدگی مچ دست کنترلمیشوند. هر انگشت به طور مستقل با شکل جسمی که برمیدارد، مطابقت دارد در نتیجه امکان وجود الگوهای گرفتن شئ بصورت چندگانه وجود دارد. انگشتان M در سایزها و رنگهای مختلفی موجود هستند و میتوان بر مبنای نیازهای خاص بیمار آنها را طراحیکرد. این دسته از پروتزها معمولا بر روی یک سوکت دست جزئی و از جنس سیلیکون به همراه یک سوکت لامینت خارجی برای نصب تعداد مناسبی از انگشتان و مطابقت اندازه انگشت با انگشتان دست سالم ساختهمیشوند.
انگشت وینسنت
درمان دست قطعشده با پروتز چالشبرانگیز است. با مجموعهای متفاوت از انگشتان فعال، عناصر و ارکان و عناصر قاب در پنج عرض استاندارد و شست فعال در سیستم پروتزی وینسنت میتوان پروتزهای مطلوبی در اختیار بیماران قرار داد. همچنین میتوان انگشتان فعال را با انگشت شست غیرفعال ترکیبکرد.
قدرت چنگزنی و برداشتن وسایل
پوشش الاستیکی، فنرهای انعطافپذیر و حساس مصنوعی لامسه این دسته از پروتزها قدرت چنگزنی بدون لغزش و مطمئن را در هر شرایطی تضمینمیکند و به راحتی میتوانید با استفاده از آن ابزارهای مختلف را چنگبزنید، وسایل نوشتاری و ظروف و کارد و چنگال را به راحتی و محکم در دست نگهدارید.
نیروی چنگزنی بیشتر
مفهوم انتقال نیروی جدید بصورت قابل توجهی هر دو نیروی چنگزنی و قدرت برداشت و حملکردن اشیاء از طریق پروتز را افزایشمیدهد.
استفاده از مواد با کیفیت
به دلیل استفاده از ترکیب فولاد ضدزنگ و آلیاژ آلومینیوم منیزیم با مقاومت بالا، پروتز دست بسیار قوی و سبک است.
کنترل راحت و آسان
هر کدام از انگشتان و انگشت شست به طور مستقل از یکدیگر و به کمک یک موتور حرکتی به حرکت درمیآیند. به دلیل STC (کنترل تک کنترل ماژول) تنها یک سیگنال ماشهای برای انتخاب بین چنگزدنها و برداشتن شئ مورد نیاز است.
عملکرد و زیبایی پروتزهای سیلیکونی
پروتزهای سیلیکونی جایگزینی برای انگشتان و بخشهای قطعشده از دست هستند. این پروتزها عملکردها و وظایف مهمی را بر عهده دارند که برخی از آنها عبارتند از:
چنگزدن و نگهداشتن اشیاء
پروتزهای انگشت و پروتزهای جزئی دست عملکردهای مهمی در انجام امور روزمره بر عهده دارند. این پروتزها توانایی چنگزنی را در دست آسیبدیده افزایشمیدهند. به کمک این پروتزها میتوان از کیبورد کامپیوتر، تلفن و سایر عناصر کنترلی استفاده کرد. همچنین پروتزهای دست و انگشت میتوانند تکیهگاهی برای گرفتن و برداشتن اشیاء باشند.
پروتز انگشت دارای ظاهری غیرقابل توجه و تشخیص از اندام طبیعی است
پروتزهای انگشت و دست علاوه بر عملکرد مناسبی که دارند از نظر زیبایی نیز از ظاهری طبیعی و رضایتبخش برخوردارند. ظاهر بیرونی و طبیعی از طریق طراحی با طراحی رنگ و شکل مخصوص به هر بیمار بازسازیمیشود. پروتز بیمار هماهنگ و همرنگ با تصویر کلی بدن او است و در نگاه اول توسط دیگران قابل تشخیص نیست.
قابلیت استفاده زیاد
از زمانی که بیدارمیشویم تا اواخر شب که میخواهیم بخوابیم میتوان از پروتزهای انگشت و دست استفادهکرد. به لطف طراحی سوکت مخصوص و باتوجه به نیازهای فرد، میتوان از پروتزهای انگشت و دست در تمام طول روز و بدون از کارافتادگی و یا تحمل فشار قابل استفاده است.
پروتزهای انگشت و دست با توجه به نیازهای فرد ساخته میشود
هر پروتز منحصربفرد بوده و باتوجه به نیازها و خواستههای فرد طراحی و ساخته میشود بطوری که پروتز هر فرد مخصوص به خود او است.
مراقبت و نگهداری آسان
با مراقبت روزمره از قسمتهای داخلی و خارجی پروتز میتوان آن را هر روز از صبح تا شب پوشید. برای تمیزکردن پروتز انگشت و دست تنها به آب و صابون با PHخنثی نیاز دارید.
سوالات رایج
پروتز سیلیکونی چگونه ساختهمیشود؟
پروتز از روی قالبگیری از باقیمانده انگشت و مطابقت با قسمتهای دست آسیبندیده ساختهمیشود. در طی این فرآیند میتوان به تطابق دقیق جزئیات کل دست رسید. انگشت و یا دست پروتزی (مصنوعی) از یک لاستیک سیلیکونی شفاف و انعطافپذیر ساختهمیشود. پراکندگی رنگها در سیلیکون به دقت متناسب با رنگ و ظاهر پوست فرد صورت میگیرد و ظاهری واقعی و بافت پوست طبیعی به پروتز میدهد. معمولا انگشت و یا دست مصنوعی به کمک یک مکش در جای خود نگهداشته میشود. انعطافپذیری سیلیکون، دامنه حرکتی خوبی برای بخشهای باقیمانده از بدن فراهممیکند. میتوان ناخنها را قبل از اینکه بر روی انگشتان قرار داد متناسب با وضعیت فرد رنگ زد تا بیشترین هماهنگی و تطابق را با ظاهر طبیعی فرد داشته باشند. ناخنهای مصنوعی را میتوان با هر نوع لاکی که دوستدارید رنگکنید و در صورت لزوم میتوانید به راحتی و به کمک مواد از بینبرندهی لاک آنها را از روی ناخن پاککنید. سیلیکون در برابر لکهها مقاوم هستند. به راحتی میتوان جوهر را با کمی الکل یا صابون و آب گرم پاککرد. چنانچه از پروتزهای سیلیکونی به خوبی مراقبت شود، آنها ۳ تا ۵ سال کارآیی خواهند داشت. معمولاً سه ماه پس از آن که زخمهای جراحی کاملاً التیام یافتند و تورم به طور کامل فروکش کرد، ساخت پروتز انگشت دست شروعمیشود تا ظاهر نهایی دست شکلبگیرد. ممکناست که گاهی گذراندن دوره فیزیوتراپی جهت فراگیری روش استفاده از پروتز ضرورت داشته باشد.
مراقبت از انگشت مصنوعی سیلیکونی شامل چه نکاتی است؟
مواد سیلیکونی با کیفیت بالا که در ساخت پروتزها استفاده میشوند، تمامی ویژگیهای یک انگشت یا دست طبیعی را از جمله عملکرد، زیبایی و راحتی را دربرمیگیرند. مقاومت در برابر حرارت و اشعه فرابنفش تنها یکی از مزایای این مواد است. همچنین، مراقبت و تمیزکردن پروتزهای سیلیکونی بسیار آسان است. پس از استفاده از پروتزهای سیلیکونی، باید به طور روزانه قسمت خارجی آنها را با آب و صابون با PH خنثی تمیز کرد. با پیروی از دستورالعملهای نظافتی، میتوان از تشکیل لکههای دائمی جلوگیری کرد. لبههای نازک و باریک سوکت، تثبیت مطمئن بر روی باقیمانده اندام و سازگاری فوقالعاده با پوست تنها بخشی دیگر از مزایای مواد سیلیکونی هستند.
آیا پروتزهای سیلیکونی دقیقا با رنگ پوست مطابقتدارند؟
تمام تلاشها برای این است تا پروتزهای سیلیکونی بیشترین شباهت و تطابق ممکن را با رنگ پوست فرد داشته باشد. با این حال، بایستی در نظر داشت که رنگ پوست انسان دائما در حال تغییر است زیرا پوست انسان به شدت تحت تاثیر عوامل محیطی از قبیل نور آفتاب قرارمیگیرد. همچنین رنگدانههای پوست بصورت طبیعی به هنگام عصبانیت و هیجان تغییرمیکند. مواد سیلیکونی مورد استفاده در ساخت پروتز زنده نیستند لذا نمیتوانند همراه با نوسانات طبیعی رنگ پوست تغییرکنند.
ماندگاری و طول عمر پروتزهای دست و یا انگشت چقدر است؟
طول عمر پروتزها باتوجه به سطح فعالیت فرد متغییر است. از آنجا که رنگدانههای بکار رفته شده در پروتزها دائمی است لذا لازم نیست که نگران رنگپریدگی و یا کمرنگشدن آنها باشید.
احساسات شایع پس از قطع عضو کدامند؟
از دست دادن بخشی از بدن، به ویژه عضوی به آشکاری دست یا انگشتان دست از نظر عاطفی باعث آزردگی و ناراحتی فرد میشود. ممکناست که عادتکردن و پذیرفتن تغییرات ظاهری و توانایی عملکرد در فرد یک پروسهی زمانبر باشد. صحبتکردن در مورد این دغدغهها و احساسات با پزشک یا سایر بیمارانی که دچار این مشکل هستند غالباً به بیمار کمکمیکند تا با شرایط جدید خود کنار بیاید؛ همچنین میتوان از پزشک درخواست کند تا یک مشاور خوب برای کمککردن به شما معرفیکند. باید به خاطر داشت که بیمار به مرور زمان و با یافتن روشهای نوین انجامدادن فعالیتهای روزانه، با شرایط کنونی خود وفق مییابد.