تاریخ ۲۵ آبان ۱۴۰۲
ارتزها و کفیهای طبی کفش، ابزارهایی هستند که از ترموپلاستیک انعطافپذیر ساخته میشوند و میتوانید آنها را در کفشهای خود قرار دهید تا به اصلاح الگوهای غیرطبیعی یا نامنظم راه رفتن کمک کنند. با استفاده مداوم از این ابزارها، توانایی شما در ایستادن، پیاده روی و دویدن بهبود مییابد. زیرا پاها از تمام وزن بدن پشتیبانی میکنند، هر گونه عدم تعادل در آنها میتواند الگوهای منفی مختلفی مانند کمردرد را بر بدن شما ایجاد کند. کفیهای طبی از طریق اعمال فشاری ملایم و پیوسته روی کف پا، عضلات و استخوانها را به تراز و موقعیت مناسب خود برمیگردانند و به تسکین درد کف پای شما کمک میکنند.
اگر از درد کف پا رنج میبرید، یا دچار یک روند بیماری شدهاید که بر گردش خون در کف پا یا احساس آن تأثیر میگذارد، یا الگوهای سایش غیرطبیعی را روی کفش خود مشاهده کردهاید، میتوانید به پزشک متخصص پا (پدورتیست) مراجعه کنید، این متخصصان میتوانند با رفع درد و ناراحتیهایی که در کف پا و اندامهای تحتانیتان دارید به شما کمک کنند. از آنجایی که این متخصصان که یکی از معدود متخصصان پزشکی هستند که در زمینه طراحی، ساخت، تناسب و اصلاح کفش و کفیهای طبی آموزش دیدهاند، مرتباً به آنها برای تجویز و نسخه نویسی کفیها و کفشهای طبی و نیز ارائهی توصیههایی مراجعه میشود.
متخصصان پا در کلینیک سلامت امید، آموزش دیدهاند تا با شرایط معمولی و نیز پیچیده پا مقابله و آنها را درمان کنند. در بعضی موارد اصلاحات داخلی یا خارجی کفش (به عنوان مثال کفیهای بالابرندهی پاشنه، کفشهای راکردار، پچ های بادکنکی، تغییراتی در مشخصات کفش) ممکن است برای درمان ناهنجاریهای پا انجام شود. کفیهای طبی با ساخت سفارشی نیز ممکن است برای رفع مشکلات بیومکانیکی خاص، توزیع فشار یا ضربه مفید واقع شوند. متخصص پا شرایط و صلاحیت لازم را برای ارزیابی و معالجهی بسیاری از شرایط کف پا یا ناحیه پایین پا دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت میتوانید با شماره تلفن 02188951703 تماس حاصل فرمایید.
چگونه میتوان فهمید که به کفش و کفی طبی نیاز دارید یا خیر
ارتزها یا کفیهای طبی میتوانند بخشی از یک برنامه جامع درمانی برای رفع علائم مختلف باشند که معمولاً مربوط به درد و ناراحتی کف پا و پاها میشوند. برخی از اهدافی که پزشک ممکن است برای درمان با استفاده از کفی طبی داشته باشد شامل موارد زیر میباشد:
- اصلاح ناهنجاریهای کف پا
- کمک به عملکرد بهتر پا یا مچ پا
- پشتیبانی از مچ پا
- کاهش خطرات بروز صدمات بیشتر
ارتزها چیزی بیش از یک پد پاشنه پا یا کفی طبی است که میتوانید در اکثر فروشگاههای ورزشی خریداری کنید. این ابزارها، کفیها و کفشهای طبی کاملاً سفارشی هستند که متناسب با سایز کف پاهاتان ساخته میشوند. پزشک فقط در صورتی یک ارتز را به شما توصیه میکند که یک ابزار خریداری شده از داروخانهها و فروشگاهها بدون نسخه یا سایر روشهای درمانی، مانند تمرین در خانه، مؤثر واقع نشده باشند.
در چه شرایطی از کفش ارتوپدی استفاده میشود؟
پزشکان ممکن است برای معالجه تعدادی از شرایط و بیماری، کفش ارتوپدی تجویز کنند. به طور مثال:
- آرتروز. روماتوئید آرتریت و استئوآرتریت میتوانند باعث ایجاد ناراحتی در کف پاها و قرارگیری آنها در وضعیتی نادرست و ضعیف شوند که ممکن است کفشهای ارتوپدی به اصلاح آن کمک کند.
- کمر درد. گاهی اوقات قرارگیری ضعیف و نادرست کف پاها، مانند چرخش قوس کف پا به سمت داخل یا عدم وجود محافظت مناسب، میتواند باعث درد شود که کفش یا کفی ارتوپدی میتواند کم کند.
- پینه پا. پینهها برجستگیهای دردناکی هستند که میتوانند در قسمت پایین شست پا ایجاد شده و باعث بروز ناهنجاریهایی در کف پا شوند. ارتزها یا کفیهای طبی که دارای جعبه انگشت پا عریضی هستند، میتوانند به کاهش فشار روی انگشتان بزرگ پا کمک کنند.
- بورسیت. التهاب کیسههای پر از مایع در پاشنه پا و انگشتان پا میتواند باعث درد و ناراحتی بورسیت شود. ارتزها و کفشهای ارتوپدی دارای نگه دارندهی پاشنه و قوس پا هستند، میتوانند به کاهش ناراحتی بورسیت کمک کنند.
- دیابت. گاهی اوقات، فرد مبتلا به دیابت میتواند احساس پاهای خود را از دست بدهد، شرایطی که به نوروپاتی دیابتی معروف است. هنگامی که این اتفاق میافتد، کفش و کفیهای ارتوپدی میتوانند به کاهش استرس و فشار اضافی که منجر به زخم پا میشود، کمک کنند.
- کف پای صاف. صافی کف پا میتواند باعث درد پا، مچ پا و کمر شود. کفشها و کفیهای ارتوپدی میتواند به حمایت از پا و ارتقاء موقعیت مناسب پا کمک کند.
- انگشتان چکشی. انگشتان چکشی غالباً به عنوان یک عارضه جانبی از پینههای روی انگشتان شست ظاهر میشود. این عارضه باعث درد انگشتان و نیز ناهنجاریهایی در قسمت توپی جلوی کف پا میشود. کفش و کفیهای ارتوپدی میتوانند پشتیبانی بیشتری را برای پا ایجاد کنند و احتمال بدتر شدن انگشتان چکشی را کاهش دهند.
- خار پاشنه. خار پاشنه شرایطی است که یک استخوان اضافی در قسمت پشت یا پایین پاشنه پا رشد میکند. کفش یا کفی طبی میتواند از پا محافظت کند و التهاب را کاهش دهد.
- قوسهای بلند کف پا. قوس بسیار زیاد در کف پا میتواند بر روی عضلات پاها فشار وارد کند و منجر به بروز از شرایط متعددی مانند درد ساق پا (shin splints)، درد زانو و فاسیت پلانتار شود. کفش و کفیهای ارتوپدی میتوانند به جلوگیری از گرد شدن بیش از حد کف پا به سمت داخل یا خارج کمک کنند.
- صدمات. افرادی که دچار آسیب دیدگی در ناحیه کف و مچ پا هستند، میتوانند در طول روند بهبودی با استفاده از کفشها و کفیهای ارتوپدی، از محافظت بیشتری برخوردار باشند.
- فاسیت پلانتار. فاسیت پلانتار (التهاب تاندون کف پا) یکی از دلایل عمده درد پاشنه پا است. گاهی اوقات ممکن است پزشکان کفش و یا کفیهای طبی را برای محافظت از پاشنه پا و کف پا توصیه کنند.
پزشکان همچنین ممکن است برای افرادی که مشکلاتی در حالت کف پاها یا کل پایشان دارند، ارتزها و کفش های ارتوپدی سفارشی را تجویز کنند. این شرایط میتواند شامل شرایطی نیز باشد که ماهیچههای پا و کف پا کاملاً رشد نکردهاند.
کفش ارتوپدی چگونه میتواند به ما کمک کند؟
کفشهای ارتوپدی معمولاً بخشی اساسی از درمان برای بسیاری از مشکلات کف و مچ پا هستند. به عنوان مثال، پزشک ممکن است همراه با درمانهای دارویی، ارتزهایی مانند کفشهای محافظتی و تمرینهای فیزیوتراپی را توصیه کند.
همچنین، برای کاهش درد و التهاب، مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم توصیه میشود.
پزشکان غالباً کفش ارتوپدی را به عنوان بخشی از این درمانها توصیه میکنند، زیرا کفش و کفیهای طبی میتوانند به اصلاح پاهایی که در حالت ایدهآل نیستند کمک کنند. بهعنوان مثال، وقتی پاها بیش از حد به داخل یا پایین میچرخند، این مشکل معمولاً برای افرادی که کف پاهای خیلی صاف دارند، اتفاق میافتد. استفاده از کفش ارتوپدی میتواند به ارائه پشتیبانی بیشتر قوس برای جلوگیری از این مشکل کمک کند.
کفش و کفی ارتوپدی همچنین ممکن است در مناطق حیاتی پا مانند پاشنه و توپی کف پا، پشتیبانی و محافظت بیشتری را فراهم کند. از آنجا که ارتزها به صورت سفارشی ساخته میشوند، شخصی که آنها را ساخته است، نیازهای خاص کفش هر فرد را در نظر میگیرد.
در شرایط ایدهآل، کفشهای و کفیهای طبی و سایر روشهای درمانی میتوانند به شخص کمک کنند تا از اقدامات جراحی و تداخلی جلوگیری کند.
انواع ارتزها و کفشهای طبی برای کف پا
دو نوع ارتز وجود دارد، کفیهای طبی آماده که میتوانید از داروخانه تهیه کنید (OTC) و کفیهای طبی سفارشی.
کفیهای طبی آمادهای که میتوانید از داروخانه تهیه کنید (OTC)
این کفیها قوس کف پای شما را نگه میدارند. اگرچه، این نوع ارتزها به شکلی عمومی ساخته شدهاند و ممکن است برای همه افراد مناسب نباشد. ممکن است با قوس کف پای برخی از افراد مطابقت داشته باشند، اما برای برخی دیگر، پشتیبانی قوس ممکن است خیلی بالا، خیلی پایین، یا خیلی عقب یا خیلی جلو باشد. ارتزهای آماده و پیش ساخته برای بعضی افراد بسیار مناسب است، به خصوص اگر آنها به خوبی متناسب با کف پایتان باشند و هر مسئلهای که ممکن است داشته باشید بسیار جزئی است. قیمت ارتزها یا کفیهای آماده میتواند بسیار متفاوت باشد؛ مانند اکثر چیزها، هرچقدر هزینه پرداخت کنید به همان مقدار از آن استفاده میکنید. یک کفی طبی بسیار ارزان قیمت بسیار سریع پوسیده میشوند و نمیتواند برای مدتی طولانی پایتان محافظت کند و دیگر بیمصرف خواهد بود!
ارتزهای سفارشی
از طرف دیگر، این کفیها و کفشهای ارتوپدی به گونهای طراحی شدهاند که بهطور اختصاصی متناسب با پاهای شما ساخته میشوند و کارآمدتر از پشتیبانی از ارتزهای نوع OTC باشند. این کفشها برای رسیدگی به مسائل مربوط به مشکلات تناسبی و درست جا شدن پا در کفش مثل پهنا، طول، عمق یا سایر مدلهای موردنظر برای کفش هستند، تجویز نمیشوند. مدلهای بسیاری از این کفشها در بازار وجود دارد که میتوانند این مشکلات تناسب پا در کفش را پوشش دهند. کفشهای طبی سفارشی برای رفع نیازهای خاص افرادی که دچار ناهنجاریهای ساختاری پا و نواقص مکانیکی ویژه هستند تجویز میشوند. تمرکز اصلی طراحی این کفشها، بر جابجایی استخوانها ، ناهنجاریهای ساختاری کف پا و پایین پا ناشی از ناهنجاریها و شرایط مادرزادی (یعنی آرتریت شدید، فلج اطفال، عوارض دیابتی، مثل پای شارکو) قرار دارد.
در هر دو نوع این کفیها، هدف بهبود کارایی پا، کمک به بهبود تراز اندام تحتانی و کاهش استرس و فشار در ناحیه دچار مشکل است که منجر به تسکین درد میشود.
چه کفشی برای من مناسب است؟
مدلها و ویژگیهای بیشماری و بسیار متنوعی برای کفش وجود دارد که در هنگام انتخاب کفش با این مسئله مواجه میشویم و بافتن یک جفت کفش مناسب چالشبرانگیز است. در اینجا سه دستورالعمل ساده وجود دارد که میتوانید در انتخاب کفش مناسبتان رعایت کنید:
- راحتی – هنگامیکه برای اولین بار کفشی را میپوشید، باید راحت باشد. نباید با تغییراتی در حالت پایتان، کفش را مناسب پایتان کنید (به اصطلاح آن را بهزور پایتان کنید).
- اندازه بودن – مراقب سایز کفش باشید. کفش دقیقاً مانند لباس است – هیچ استاندارد صنعتی برای سایزبندی کفش وجود ندارد. طول کفش باید بهاندازهی عرض یک شست پا از انتهای بلندترین انگشت پا (همیشه شست پا نیست، ممکن است انگشت دوم باشد) باشد عرض کف پا باید کاملاً روی پایه کفش بنشیند.
- ویژگیها و وسایل جانبی– مراقب وسایل جانبی که برای آب و رنگ دادن به کفشهای استفاده میشوند باشید. برخی از ویژگیهایی که برای فروش بهتر به کفشهای اضافه میکنند درواقع باعث میشوند کفش سریعتر فرسوده شود و حتی میتواند باعث درد پا شوند.
هر کسی باید حداقل یک جفت کفش پیاده روی با کیفیت خوب داشته باشد که به خوبی متناسب با پای فرد باشد. برای داشتن کفشی کاملاً متناسب و با کیفیت جهت پیاده روی میتوانید به متخصصین پا و متخصصین ساخت کفشها و کفیهای طبی مراجعه کنید.
آیا واقعاً کفش و کفیهای ارتوپدی میتوانند به ما کمک کنند؟
بهطورکلی کفشها و کفیهای ارتوپدی نمیتوانند به همه افرادی که دچار مشکلاتی هستند که کف پا و مچ پایشان را تحت تأثیر قرار داده است کمک کنند. ملاحظات پیچیده زیادی پیرامون اثربخشی این وسایل طبی وجود دارد، از جمله:
- آموزش و تجربه شخص سازندهی ارتزها و کفشهای طبی
- نسخهی تجویزی پزشک
- كفشی كه شخص میخواهد کفیها را در آن قرار دهد
- تعداد دفعاتی که فرد از آن کفیها یا کفشها استفاده میکند
مطالعاتی صورت گرفته است که تأثیر استفاده از کفیها و کفشهای ارتوپدی را در درمان مشکلات کف پا و مچ پا اثبات میکنند. اگرچه، بسیاری از آنها تأکید میکنند که ارتز باید به خوبی متناسب پای فرد باشد و به درستی پوشیده شود.
چه کسی واجد شرایط ارائه تجویزها و مراقبتهای مناسب در زمینهی ارتزها میباشد؟
بهترین کار این است که نسخهای از پزشکمان را به متخصص ساخت ارتز ارائه دهیم. این متخصص باید ارزیابی کامل و جامعی را انجام دهد. این ارزیابی شامل طیف وسیعی از تستهای حرکتی، ارزیابی بیومکانیکی و ارزیابی گام، تجزیه و تحلیل کفش و رد پا میباشد.
این امر بسیار مهم و اساسی است که متخصص مربوطه، در کنار ارزیابی ردپای شما، به منظور طراحی صحیح و ساخت ارتزهای سفارشیتان، یک قالبگیری پلاستری سه بعدی را از کف پایتان بگیرد. هنگامی که کفیهای طبی در کفش شما قرار گرفت، متخصص مربوطه باید امکانات جانبی را در دست داشته باشد تا همان موقع بتواند تنظیمات فوری را در ویژگیهای کفش یا کفیتان انجام دهد.
آیا عادت کردن به کفیهای ارتوپدی زمان میبرد؟
پاهای شما برای تنظیم در موقعیت صحیح بیومکانیکی (راه رفتن) به زمان نیاز دارند. برای شروع باید به تدریج از کفی طبی استفاده شود. در 48 ساعت اول استفاده از این ارتزها، تقریباً 4 ساعت – 4 ساعت از آنها استفاده کنید. پس از گذشت این مدت توصیه میشود برای مدت 6 تا 8 ساعت از کفی استفاده کنید. در هفته دوم استفاده از کفیها در تمام طول روز امکان پذیر است.
آیا میتوانیم کفش یا کفی ارتوپدی را بشوییم؟
کفیها را میتوان در ماشین لباسشویی شست (البته نه با آب داغ)، اگرچه پیشنهاد میکنیم که آنها را با دست و آب سرد بشویید به دلیل اینکه مواد رویی کفی اغلب در ماشین لباسشویی کهنه یا پاره میشوند. آنها را در خشک کن هوای گرم قرار ندهید! هوا کفیها را خشک میکند.
کف پاهای من بسیار سفت هستند – آیا کفشهای ارتوپدی میتوانند کمک کنند؟
کف پاهای سفت و خشک معمولاً ناشی از بیماریهایی مانند آرتروز، فیوژن یا آسیبهای قبلی است. استفاده از کفیهای راکری (Rocker soles) میتواند به شکل قابل توجهی الگوی راه رفتن صاف و یکنواخت را ایجاد کند. این کفشها دارای کفی ضخیمتر در وسط و خم شدن در قسمت انگشتان پا و پاشنه یا هر دو میباشند. کفشهای Heel Rockers به معنای کفشها یا کفیهایی است که در قسمت عقب خم میشوند و برای کاهش ضربه هنگام قرار گرفتن پاشنه پا بر روی زمین استفاده میشوند. همچنین، کفشهای Toe Rockers به معنای کفشها یا کفیهایی است که انگشتان پا را به جلو خم میکنند و باعث کاهش قابل ملاحظهای انعطافپذیری پا برای قدم زدن معمولی میشوند. از آنجا که ناحیه راکر (خمکننده) به بدن اجازه میدهد تا بدون خم کردن مفاصل به عقب و به جلو خم شود، مفاصل صاف میمانند. برخی از کفشها در بازار دارای راکرهای داخلی هستند یا یک متخصص میتواند این نوع کفیها را به کفشهای شما اضافه کند.