ترمیم انگشت قطع شده پا با پروتز کف پا: انواع پروتز پنجه

پروتز کف پا: پروتز پنجه پای قطع شده در بیماران دیابتی و عروقی

پروتز کف پا

پروتز کف پا یک روش سودمند برای همه افرادی است که در سراسر جهان دچار دیابت یا بیماری عروقی هستند. پروتز کف پا در افرادی انجام می‌‌شود که بخشی از کف پای آنها از بین رفته است روشی برای جبران این وضعیت است که بر اساس نیازهای بیمار و از جنس سیلیکون مرغوب ساخته و طراحی می‌‌شود. این نوع پروتز به نوع فشاری که از بدن به پا وارد می‌شود کمک می‌کند و در نتیجه فرد می‌تواند مدت بیشتری و بدون احساس درد و ناراحتی راه برود. پروتز کف پا با شکل و حجم پوست بیمار مطابقت دارد و ظاهر آن کاملا طبیعی به نظر می‌رسد و هیچ گونه مشکلی را برای بیمار ایجاد نخواهد کرد.

از بین رفتن بخشی از پا می‌‌تواند به طرز قابل توجهی بر عملکرد پا و حالت راه رفتن بیمار اثر بگذارد. پروتز کف پا می‌تواند قسمت از بین رفته پا را اصلاح کند و تعادل مناسبی را در پا به وجود بیاورد. اگرچه نتایج حاصل از درمان در همه افراد یکسان نیست برخی از بیمارانی که از پروتز کف پا استفاده می‌کنند ادعا کرده‌اند که از میزان درد و ناراحتی ران و زانوی آنها کاسته شده است و نحوه راه رفتن آنها بهبود یافته است. پروتز کف پا و انگشت پا بر اساس شرایط بیمار ساخته می‌شود و ظاهر و رنگ آن با آناتومی‌، ساختار پوست و ظاهر آن کاملاً مطابقت دارد. اگرچه ممکن است پروتز کف پا به طور دقیق شبیه پوست و پای واقعی نباشد شباهت‌های بسیار زیادی با آن دارد. پروتز کف پا از سیلیکون ساخته شده است که یک ماده انعطاف پذیر می‌باشد و بیمار هیچ گونه احساس غیر عادی نخواهد داشت.متخصصین ما در کلینیک ظفر به شما در انتخاب بهترین و مناسب ترین  پروتز کف پا مشاوره می دهند

آدرس کلینیکمیدان فاطمی، ابتدای خیابان جویبار، روبروی بانک انصار، پلاک 60، واحد 3

ساعت کاری کلینیک: شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۰ تا ۱۹ و پنجشنبه‌ها از ساعت ۱۰ تا ۱۴

تلفن تماس 02188951703

ایمیل zafarr.clinic@gmail.com

چه کسانی بیشتر در معرض خطر قطع پا و انگشت هستند؟


آیا شما در معرض خطر گردش نامناسب خون در پا و انگشتان پای خود هستید؟ اگر شما در گروه‌های زیر قرار دارید بدون شک جریان خون رسانی در پا و انگشتان پای شما مناسب نیست:

  • افرادی که سیگار می‌کشند.
  • افرادی که ۵۰ سال به بالا سن دارند.
  • افرادی که فشار خون بالا دارند.
  • افرادی که دیابت دارند.
  • افرادی که کلسترول خون آنها بالا است.
  • افرادی که ورزش نمی‌کنند.
  • افرادی که سابقه بیماری قلبی در خانواده آن‌ها وجود دارد.

 قطع پا و انگشت پا 


 قطع کردن پا و انگشت پا یک نوع عمل جراحی است که با هدف جدا کردن این اعضا انجام می‌‌شود. همیشه نمی‌‌توان به طور دقیق وسعت اندامی که باید قطع شود را تعیین کرد. در موارد اورژانسی قطع دقیق و صحیح بسیار ضروری است. از سوی دیگر تعیین میزان عفونت ایجاد شده در تعیین وسعت قطع عضو نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند. نگرانی هایی که در ارتباط با بازسازی و عملکرد است مورد نظر وجود دارد نباید جراح را از برداشتن همه نقاط عضو بازدارد زیرا احتمال آن که سایر نقاط پا و انگشتان پا درگیر شوند وجود دارد. پس از آنکه سطح عفونت کنترل شد باید سطح بافت‌های مورد نظر تمیز شود تا موضع آسیب دیده برای قطع عضو آماده گردد. پزشک قبل از قطع عضو از طریق روش‌های غیر تهاجمی به بررسی عضو مورد نظر، سطح اکسیژن و جریان خون رسانی به آن می‌پردازد. استفاده از آنژیوگرافی می‌‌تواند در تعیین نیاز به انجام مداخلات جراحی مشخص کردن سطح نهایی قطع عضو و فرایند بهبود به پزشک کمک کند. هدف اولیه از قطع عضو این است که سطح عفونت کنترل شود و سپس عضو مورد نظر از قسمت انتهایی و جایی که واقعاً دیگر عملکردی ندارد قطع گردد. در مواردی که پزشک وجود عفونت را تشخیص دهد قطع عضو در دو مرحله انجام خواهد شد. قطع عضو از قسمت پایین و به عبارتی از ناحیه انگشتان پا بهتر تحمل خواهد شد و در مقایسه با قطع عضو از ناحیه بالاتر با نتایج بهتری همراه خواهد شد.

 مراقبت از محل برش‌ها پس از قطع انگشت پا

 پس از قطع عضو و مرخص شدن از بیمارستان معمولا محل برش‌های ایجاد شده توسط بخیه و چسب پوشانده می‌‌شود که در اولین ویزیت با پزشک پس از عمل برداشته خواهند شد. شما باید هر روز موضع مورد نظر را با آب گرم و صابون بشویید و برای این کار از صابون بدون بو و ملایم استفاده کنید. محل مورد نظر را توسط گاز تمیز کنید و بشویید اما از ساییدن آن خودداری نمایید. پای خود را به خوبی شسته و سپس به آرامی خشک نمایید. اجازه بدهید بخیه‌ها و پوست را هم به طور کامل خشک شوند سپس دوباره آن‌ها را پانسمان کنید. پای خود را با گاز ببندید اما از سفت بستن آن خودداری کنید مگر آنکه پزشک به شما توصیه‌های دیگری کرده باشد. از قرار دادن پای خود درون وان خودداری کنید. از مصرف هر نوع لوسیون، الکل، پودر یا روغن در محل مورد نظر خودداری کنید.

 کنترل درد 

 معمولاً احساس درد در محل عضو قطع شده و پس از عمل جراحی کاملاً طبیعی است. پزشک برای تسکین درد به شما داروی مسکن می‌دهد که در منزل مصرف کنید. معمولاً این داروها شبیه همان داروهایی هستند که شما در بیمارستان استفاده کردید. با بهبود پا و انگشتان آن درد نیز بر طرف می‌شود و شما به داروی مسکن کمتری نیاز خواهید داشت. ممکن است درد شما با مصرف داروهای مسکن از قبیل ایبوپروفن تسکین پیدا کند. بهتر است قبل از مصرف هر نوع داروی مسکن با پزشک خود مشورت کنید.

 چه زمانی استفاده از پروتز کف پا توصیه می‌شود؟


 استفاده از پروتز کف پا و پروتز انگشت پا فقط زمانی توصیه می‌‌شود که شرایط زیر محقق شده باشد:

  • زخم ناشی از قطع عضو به طور کامل بهبود یافته باشد.
  • مفصل مچ پا بتواند به خوبی وزن بدن را تحمل کند.
  • قسمت باقیمانده پا تثبیت شده باشد و بتواند وزن بدن را تحمل کند.

 در مواردی که بخشی از کف پا قطع شده است بیمار می‌تواند پس از چند هفته از پروتز کف پا یا انگشت پا استفاده کند. سپس می‌‌تواند برای تهیه پروتز سیلیکونی به پزشک مراجعه کند. افرادی که به پروتز انگشت پا نیاز دارند نیز می‌توانند از پروتزهای سیلیکونی استفاده کنند.

چه نوع پروتزهایی برای ترمیم انگشت قطع شده وجود دارد؟


قطع عضو همیشه باعث افسردگی و ناراحتی بیمار می‌‌شود اما بیمار باید بتواند مجدداً به زندگی عادی برگردد و فعالیت‌های روزمره خود را شروع کند. خوشبختانه امروزه به لطف پروتز هایی که در بازار موجود است بیمار می‌تواند سریع‌تر از آنچه تصور می‌کند زندگی روزمره خود را آغاز کند و هر چه زودتر همانند قبل با سایر افراد معاشرت نماید. بیمار باید به متخصص فیزیوتراپی مراجعه کند تا بتواند نحوه راه رفتن به صورت طبیعی را یاد بگیرد و به کمک متخصص کاردرمانی برای ادامه زندگی عادی خود آماده شود. پروتز کف پا دارای مجموعه‌ای از وسایل مخصوص است که به بیمار کمک می‌کند بتواند بدون هیچ گونه مشکلی فعالیت‌های خود را ادامه دهد و مانند دیگران راه برود.

 پروتزهای سیلیکونی مخصوص کف پا و انگشت پا

 پروتزهای سیلیکونی مخصوص کف پا و انگشت پا

پروتزهای سیلیکونی مخصوص کف پا و انگشت پا توسط متخصص ساخته می‌شوند و بیمار می‌تواند آزادانه و بدون هیچ گونه مشکلی راه برود و مچ پای او می‌‌تواند به خوبی وزن بدنش را تحمل کند. تحقیقات اخیر نشان داده است که بیمار می‌تواند به لطف مواد انعطاف پذیری که در ساخت پروتز به کار می‌رود به راحتی مسافت بیشتری را راه برود و از کفش معمولی استفاده نماید. به عبارت دیگر راه رفتن او باعث جلب توجه سایرین نخواهد شد.

 مزایای استفاده از پروتز کف پا و انگشت پا چیست؟

  • نرم، انعطاف پذیر، ثابت، ضد آب و دوستدار پوست است.
  • یکی از مزایای قابل توجه پروتزهای سیلیکونی با کیفیت عالی این است که سفتی آن در نقاط مختلف پا متفاوت است. این امر بدین معنا است که همه نقاط مختلف پروتز می‌توانند عملکرد حقیقی خود را انجام دهند و در قسمتی که پا خم می‌‌شود نرم هستند و در بخشی که پا پیچ می‌خورد انعطاف پذیری بیشتری دارند.
  • سیلیکون یک ماده‌ای انعطاف پذیر است اما ثابت و محکم باقی می‌ماند و عوامل خارجی بر آن تاثیر نمی‌گذارند و در برابر آب شور مقاومت بالایی دارند به این ترتیب بیمار می‌تواند بدون هیچ گونه مشکلی در کنار ساحل قدم بزند. به طور کلی استفاده از پروتز کف پا به معنای ایجاد محدودیت در راه رفتن یا سفر کردن نیست و بیمار می‌توانند مانند سایر افراد به زندگی عادی خود ادامه دهد.
  • سیلیکونی که در پروتز کف پا به کار می‌رود با ساختار پوست مطابقت بسیار بالایی دارد و از آنجایی که قابلیت نفوذ پذیری گاز و بخار را دارد به راحتی عرق پا خشک می‌شود. این پروتزها فاقد مواد نرم کننده و عطر هستند که برای سلامت بیمار خطرناک می‌باشند. در حقیقت موادی که در تهیه پروتز به کار می‌رود دوستدار پوست هستند.

 پروتز، کفش و کفی

پروتز، کفش و کفی

 در صورتی که بخش کوچکی از پا قطع شده است بیمار می‌تواند از کفی مخصوص استفاده کند. کفی‌های مخصوص این بیماران نمی‌‌تواند قابلیت حرکتی عضو قطع شده را برگرداند اما پس از جراحی کوچک پا می‌‌تواند وضعیت پا را متعادل کند تا توانایی تحمل وزن بدن را داشته باشد. اگرچه برخی از پزشکان و متخصصین پروتز از بیمار می‌خواهند که برای تهیه و ساخت کفش به متخصص ارتوپدی مراجعه کند، مراجعه به متخصص ارتوپد ضرورتاً به معنای بهترین روش موجود نیست زیرا این کفش‌ها علاوه بر آنکه کاملاً با سایر انواع کفش‌ها تفاوت دارند به علت عدم تحرک مچ پا و ثابت شدن آن باعث ایجاد مشکلات بعدی خواهند شد. راه رفتن با این کفش‌ها دشوار است و ممکن است بیمار دچار درد و ناراحتی شود. کفی‌هایی که توسط متخصص ارتوپدی ساخته می‌‌شود کمتر قابل مشاهده است. در این حالت نیز مچ پا فاقد هرگونه حرکت است بنابراین بیمار نمی‌‌تواند این نوع کفی را درون کفش‌های معمولی که از بازار تهیه می‌‌کند قرار دهد.

 برای تهیه پروتز کف پا و انگشت پا باید چه کار کرد؟


برای تهیه پروتز کف پا و انگشت پا باید چه کار کرد؟

بیمار باید برای تهیه پروتز کف پا و ترمیم انگشت قطع شده به پزشک ارتوپد و متخصص ساخت پروتز مراجعه کند. پس از آنکه پزشک نیاز به پروتز را تایید کرد همکاری نزدیک بین بیمار، پزشک، متخصص ساخت پروتز و شرکت ارائه دهنده خدمات و تجهیزات پزشکی آغاز می‌‌شود تا پروتز متناسب با شرایط بیمار تهیه شود.

  • بیمار باید در ابتدا با پزشک خود در خصوص استفاده از پروتز کف پا صحبت کند.
  • متخصص ساخت پروتز در اولین جلسه مشاوره بیمار با شرکت ارائه دهنده تجهیزات پزشکی، با او در خصوص پروتزهای سیلیکونی و سایر انواع روش‌های موجود صحبت خواهد کرد.
  • پس از آن که بیمار تصمیم قطعی خود را برای استفاده از پروتز گرفت در جلسه دوم مشاوره پای او با دقت اندازه گیری می‌شود، از پای او عکس گرفته می‌شود و گچ مخصوص برای تهیه قالب پای او آماده می‌شود.
  • از داده‌ها و اطلاعات به دست آمده برای تهیه نمونه آزمایشی استفاده می‌شود و پزشک از بیمار می‌خواهد که حداقل به مدت چهار هفته از آن استفاده کند. متخصص ساخت پروتز می‌‌تواند در این دوران در صورت نیاز به تنظیم پروتز بپردازد زیرا هنگامی ‌که بیمار مجدداً شروع به راه رفتن و ورزش کردن می‌کند عضلات او قدرت و توان خود را به دست می‌آورند. این دوران بهترین زمان برای عادت کردن به پروتز محسوب می‌شود و پزشک از بیمار می‌‌خواهد در هنگام انجام دادن فعالیت‌های مختلف روزمره و در موقعیت‌های مختلف از پروتز خود استفاده کند تا بتواند بهترین حالت ممکن برای تهیه پروتز دائمی‌را ارزیابی کند.
  • در این دوران متخصص ساخت پروتز از بیمار می‌خواهد پروتز های مختلفی را امتحان کند و مزایای استفاده از کفش‌های مخصوص ارتوپدی را برای او توضیح می‌دهد.
  • معمولا از پروتز آزمایشی برای ارزیابی تناسب آن با سایر قسمت‌های پا استفاده می‌شود تا بیمار بتواند به صورت دائمی از آن استفاده کند. شکل و اندازه آن با سایر نقاط پا اندازه گیری و بررسی می‌‌شود و در صورت لزوم اصلاح می‌‌گردد. در این حالت نظر بیمار در خصوص میزان راحتی پروتز اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا پس از تهیه پروتز نهایی امکان ایجاد هیچ گونه تغییری وجود ندارد.
  • پزشک بر اساس پروتز آزمایشی اقدام به ساخت پروتز دائمی خواهد کرد و همه اطلاعاتی که در خصوص پروتز آزمایشی به دست آورده است را مورد استفاده قرار می‌دهد و اصلاحات لازم را انجام خواهد داد. بیمار می‌تواند به زودی از پروتز مخصوص خود استفاده کند و فعالیت‌های روزمره خود را همانند گذشته آغاز کند.

 چگونه می‌توان از پروتز کف پا محافظت کرد؟


چگونه می‌توان از پروتز کف پا محافظت کرد

پروتز کف پا و انگشت پا با پوست پا سازگاری دارد، هیچگونه بویی ندارد و تمیز  کردن و شستن آن با دست راحت است و هوا به خوبی در آن جریان می‌یابد.

 بیمار می‌تواند پروتز کف پای خود را با آب و صابون بشوید

 بیمار می‌تواند هنگامی ‌که به حمام می‌رود پروتز پای خود را نیز بشوید اما بهترین روش برای تمیز  کردن آن این است که پروتز را درون آب و کف صابون قرار دهد. اگر بیمار هر روز پروتز سیلیکونی خود را بشوید طول عمر آن بیش از ۵ سال خواهد بود. در صورتی که یک لکه مقاوم روی پروتز ایجاد شده باشد باید آن را چند دقیقه درون آب جوشاند تا لکه از بین برود. برای مراقبت از پروتز کف پا نیازی به استفاده از شوینده و یا سایر انواع مواد شیمیایی نیست. در حقیقت بیمار نباید برای تمیز  کردن پروتز خود از حلال استفاده کند زیرا علاوه بر آنکه به درون سیلیکون نفوذ می‌کند هنگام استفاده از پروتز به پوست پا نیز منتقل خواهد شد. بیمار باید هر روز پروتز خود را بشوید بنابراین باید سعی کند که شستشوی آن را مانند مسواک زدن به یک عادت دائمی تبدیل کند و به سادگی پروتزی کف پای خود را با آب و صابون تمیز نماید.

 مراقبت از پا و انگشتان پا پس از قطع عضو 

مراقبت از پا و انگشتان پا پس از قطع عضو

 باید اجازه بدهید پای شما به پروتز عادت کند. پس از آنکه به پروتز عادت کردید توجه کردن به مراقبت‌های پس از قطع عضو کاملاً ضروری خواهد بود اما مانند قبل شستشوی پا و سایر موارد ضروری نیست و از تعداد دفعات آن‌ها کاسته می‌شود با این حال باید همچنان در حفظ قابلیت حرکتی پای خود بکوشید. با گذر زمان که شما از پروتز خود استفاده می‌کنید متوجه خواهید شد که باید تغییرات کوچکی در پروتز شما ایجاد شود و شما به یک سوکت جدید نیاز دارید یا حتی ممکن است به یک پروتز جدید که با فناوری روز ساخته شده است نیاز داشته باشید. برخی از دلایلی که در ارتباط با برنامه مراقبت از پا پس از عمل وجود دارد و در موفقیت شما پس از عمل نقش دارد به شرح زیر می‌باشند:

  • باید پروتز به خوبی با پای شما مطابقت داشته باشد زیرا عضو قطع شده به سرعت تغییر شکل می‌دهد. پروتزهای شما می‌تواند به دلایل مختلفی از قبیل تغییر وزن، سطح سلامت، مصرف برخی از داروها و فعالیت جسمانی، سن و مواردی از این قبیل دستخوش تغییر شوند.
  • تغییر وزن یکی دیگر از این فاکتورها است و در صورتی که وزن شما را کاهش یا افزایش پیدا کرده باشد این وضعیت بر روی اندازه و شکل عضو مورد نظر و همچنین پروتز شما تاثیر خواهد گذاشت.
  • اگر به عنوان مثال شما سطح فعالیت جسمانی خود را افزایش داده باشید این وضعیت می‌تواند بر روی تناسب پروتز با عضو باقی مانده یا نحوه استفاده از پروتز تاثیر بگذارد. شما می‌‌توانید از فناوری متفاوتی که با تغییر در سطح فعالیت جسمانی شما تناسب دارد استفاده کنید.
  • پروتز شما نیز مانند سایر وسایلی که به علت استفاده طولانی از بین می‌‌روند دچار آسیب دیدگی خواهد شد به همین دلیل شما باید به طور منظم پروتز خود را بررسی کنید تا بتوانید تحلیل رفتگی و تغییر شکل آن را تشخیص دهید.
  • تغییر در سبک زندگی، افزایش یا کاهش فعالیت جسمانی شما، تغییر در محل زندگی و انجام دادن فعالیت‌های جسمی جدید که شما از آن‌ها لذت می‌برید می‌تواند بر روی انتخاب نوع پروتز مورد نظر شما تاثیر بگذارد.
  • علم و فناوری همواره در حال پیشرفت است و شما می‌توانید از این امر به نفع خود بهره بگیرید.

 مراقبت از عضو باقیمانده برای بهره مند شدن از مزایای آن کاملاً ضروری است. این امر یک فرصت برای شما است تا بتوانید با متخصص ساخت پروتز در ارتباط باشید و هر مشکلی که در ارتباط با پروتز برای شما پیش آمده است را با او در میان بگذارید و با او به راحتی درباره زندگی و هر نوع تغییری که در آن به وجود آمده است و نقشی که پروتز در زندگی روزمره شما ایفا می‌کند صحبت کنید.

 مراقبت از عضو باقی مانده 


 شما باید هر روز انگشت پای قطع شده خود را بررسی کنید و در صورتی که شاهد بروز هریک از موارد زیر بودید فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:

  • افزایش قرمزی یا احساس گرما در محل عضو قطع شده
  • به وجود آمدن نوار های قرمز رنگ روی پوست که از محل بخیه تا سایر نقاط پا امتداد یافته است.
  • تورم یا برجستگی در محل بخیه‌ها
  • به وجود آمدن فضای باز بین بخیه‌ها و باز شدن آن
  • تب بالای ۳۸ و نیم درجه که دو مرتبه و به فاصله ۴ ساعت از هم اندازه گیری شده باشد.
  • تیره یا سیاه شدن پوست اطراف بخیه‌ها.

"کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است."

ارتز (بریس) سندروم تونل کارپال: مچ‌بند مناسب در درمان و کنترل درد