بهترین زمان دریافت عضو مصنوعی بعد از جراحی قطع عضو یا آمپوتاسیون
بهترین زمان دریافت عضو مصنوعی بعد از جراحی قطع عضو یا آمپوتاسیون
قطع عضو یا آمپوتاسیون به معنای قطع کردن عضو مصدوم یا آسیب دیده بدن است. قطع عضو میتواند ناشی از مصدومیتهای تروماتیک باشد، یا در اثر یک جراحی حساب شده برای جلوگیری از گسترش یافتن بیماری از انگشت یا دست عفونت یافته باشد. برخی از قطع انشگتهای ناشی از تروما را میتوان دوباره کاشت یا پیوند زد. در بسیاری از موارد، اتصال دوباره انگشت قطع شده ممکن نیست یا توصیه نمیشود، زیرا اگر عضو قطع شده پیوند زده نشود بیمار راحتتر خواهد بود و عملکرد بهتری نیز خواهد داشت. اگر عضو قطع شده پیوند زده نشود بیمار راحتتر خواهد بود و عملکرد بهتری نیز خواهد داشت. اما برای این مشکل راه حل دیگری نیز وجود دارد. میتوان از انواع مختلف اندام های مصنوعی و پروتز ها برای بازیابی کارایی عضو از دست رفته و همچنین زیبایی آن استفاده کرد.
بعد از قطع عضو به هر دلیلی، اولین دغدغه بیماران رفع ناراحتی به دلیل این شرایط جدید می باشد. شاید بعد از کنار آمدن با این موضوع بهترین کار، اقدام برای جایگزینی عضو از دست رفته باشد که امروزه با پیشرفت های صورت گرفته در این حوزه، میتوان شاهد نتایج مطلوب و رضایت افراد از این پروتز ها بود. کلینیک ظفر با تخصص در ساخت و تولید انواع پروتز و ارتز آماده پاسخگویی به نیازهای شما می باشد. جهت ارتباط با ما و سفارش انواع پروتز با شماره های زیر تماس حاصل فرمائید.
آدرس کلینیک: میدان فاطمی، ابتدای خیابان جویبار، روبروی بانک انصار، پلاک 60، واحد 3
ساعت کاری کلینیک: شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۰ تا ۱۹ و پنجشنبهها از ساعت ۱۰ تا ۱۴
عمل جراحی قطع عضو (آمپوتاسیون)
هنگامی که انجام جراحی غیر قابل اجتناب باشد، جراح عضو مصدوم را قطع میکند. پیش از جراحی، جراح معاینه کامل و دقیقی از دست شما به عمل خواهد آورد. غالباً جراح عکسهای رادیولوژی یا سایر اسکنهای پزشکی را از دست شما میگیرد تا صدمه وارده به انگشت یا دست شما را ارزیابی نماید. ناحیهای که قطع میشود به وسعت مصدومیت و سلامت بخش باقیمانده بدن بستگی دارد. در بسیاری از موارد، جراح قادر است ناحیه جراحی را با تغییر شکل پوست و کوتاه کردن استخوان یا تاندون ببندد. گاهی اوقات، جراح ممکن است مجبور به استخوان از پوست، عضله یا تاندونی از ناحیه دیگری از بدن شما برای بستن ناحیه جراحی شود. در بسیاری از مصدومیتهای نوک انگشت، جراح میتواند مستقیماً این ناحیه را ببندد. در مصدومیتهای بزرگتر، جراح میتواند بخش باقیمانده انگشت یا دست را به گونهای شکل دهد که بعداً بتواند مهیای پذیرش پروتز باشد. در چند هفته اول، اندکی درد خواهید داشت. البته درد را میتوان با داروی مسکّن، کنترل کرد. در حین بهبودی، پزشک نحوه استفاده از بانداژ و مراقبت از محل جراحی را به شما آموزش داده و همچنین زمان مراجعه برای جلسات پیگیری را نیز به شما خواهد گفت. احتمالاً برای شما چند تمرین ورزشی نیز تجویز میشود تا قدرت و انعطاف پذیری خود را دوباره بدست آورید. همچنین شاید از شما خواسته شود تا پوست خود را لمس کرده و حرکت دهید تا آن را بیحس کرده و تحرک آن را حفظ کنید.
ریکاوری عاطفی
از دست دادن بخشی از بدن، مخصوصاً بخشهایی همچون انگشت یا دست که در دید ناظرین قرار دارد میتواند از لحاظ عاطفی مشکل آفرین باشد. احتمالاً عادت کردن به تغییرات ایجاد شده در ظاهر و توانایی شخص برای انجام کارهای روزانه مدتی زمان خواهد برد. صحبت کردن درباره این احساسات با پزشک یا سایر بیمارانی که به همین عارضه دچارند، در اغلب اوقات میتواند در کنار آمدن با مشکلتان به شما کمک میکند. میتواند از پزشک خود بخواهید تا یک مشاور را برای کمک به شما در این فرآیند معرفی کند. باید به خاطر داشته باشید که به مرور زمان، میتوانید با یافتن راههای جدید برای انجام فعالیتهای روزمره خود به این وضعیت عادت کنید. این منابع میتوانند به شما کمک کنند تا در دوره ریکاوری خود قدرت خود را حفظ کنید. به خاطر داشته باشید که کیفیت زندگی شما مستقیماً با نگرش و انتظارات شما مرتبط است - نه صرفاً گرفتن و استفاده از پروتز.
انواع پروتزها و اندام های مصنوعی و جنس و دوام آنها
نوع پروتز به موقعیت و مقدار باقیمانده عضو (دست یا پا) و کارایی و احتیاجات شما بستگی دارد. پروتز بخشی از کارایی و ظاهر عضو از دست رفته را برای شما پر میکند. حتماً سعی کنید فعالیتهایی که برای شما از اهمیت ویژهای برخودارند با جراح یا متخصص پروتز در میان بگذارید، تا آنها بتوانند پروتز مناسب را برای شما تجویز کنند. پروتزها میتواند طول انگشت نیمه قطع شده ، توانایی گرفتن اشیاء بین انگشت قطع شده و انگشت شست را به شما بازگردانده و در برخی از موارد برای دستهای پروتزی، گرفتن اشیاء و ثابت کردن آنها را با انگشتان قابل خم شدن فراهم نماید. پروتز از روی قالب گچی که از بخش باقیمانده عضو یا انگشت شما گرفته شده ساخته میشود و همچون بخشی از عضو صدمه ندیده شخص کار میکند. این پروسه میتواند نمونه کاملاً مطابق با دست واقعی را با تمام جزئیات آن برای شما بسازد. پروتز انگشت یا دست از جنس سیلیکون شفاف و انعطاف پذیر ساخته میشود. رنگها در سیلیکون با دقت بالایی با رنگ پوست شخص تطبیق داده میشوند به پروتز ظاهر و بافتی واقعی همچون پوست شخص بدهد. پروتز معمولاً با عمل مکش در جای خود محکم میشود و انعطاف پذیری سیلیکون اجازه حرکت کردن کامل بخشهای باقیمانده عضو را میدهد. حتی ناخنها را نیز میتوان بصورت جداگانه رنگ زد تا کاملاً با ناخنهای طبیعی شخص تطابق داشته باشد. سیلیکون در مقابل لکه مقاوم است، به همین خاطر جوهر به راحتی با الکل یا صابون و آب گرم از روی آن پاک میشود. با مراقبت مناسب، پروتزهای سیلیکونی میتوانند 3 الی 5 سال دوام بیاورند. معمولاً سه ماه بعد از آن که شخص کاملاً از جراحی بهبود یافت و ورم کاملاً فروکش کرد، میتوان ساخت پروتز را آغاز کرد. احتمالاً برای یادگیری طرز استفاده از پروتزهای جدید به تراپی نیاز خواهید داشت.
سوالات متدوال درباره پروتز برای کسانی که به تازگی قطع عضو شدهاند
الان به مرحلهای از سفر خود رسیدهاید که پس از قطع عضو باقیمانده عضو در حال التیام یافتن است و حالا در حال بررسی کردن گزینهها برای پروتز هستید. فکر کردن در مورد اولین پروتز میتواند هم هیجان انگیز و هم ترسناک باشد. این نیز یک قدم دیگر از سفر شما در مسیر بازگشت به زندگی نرمال و جدید خود پس از جراحی است. گرفتن تصمیمات آگاهانه در مورد اینکه آیا پروتز، و چه نوعی از پروتز، برای شما مناسب است بسیار اهمیت دارد. در اینجا پاسخهایی را برای برخی از سوالات متداول کسانی که مانند شما قطع عضو هستند فراهم آوردهایم:
پروتز صرفاً یک نوع ابزار است. یک ابزار یک جایگزین مصنوعی برای عضو یا بخشی از عضو از دست رفته است که میتواند به شما در بازپس گیری استقلال خود پس از آمپوتاسیون یا قطع عضو کمک کند. گرفتن تصمیم قاطع برای استفاده کردن یا نکردن از پروتز به اهداف شخصی شما بستگی دارد. بهترین نوع پروتز آن پروتزی است که به شما کمک کند به اهداف خود برسید.
برخی از مهمترین سوالاتی که باید از خود بپرسید عبارتند از:
- میخواهید با پروتز خود قادر به انجام دادن چه کارهایی شود؟
- قصد دارید چه فعالیتهایی انجام دهید؟
- آیا میخواهید راه بروید یا بدویید؟
- آیا ظاهر آن برایتان اهمیت دارد؟
هیچ نوع یا نوع خاصی از پروتز وجود ندارد که برای همه مناسب باشد. کلید موفقیت همکاری با پزشک، متخصص پروتز و تراپیست شماست تا احتیاجات و نگرانیهایتان را کاملاً برطرف کنند. متخصص پروتز برای رسیدن به طراحی و تناسب مناسب پروتز کاملاً با شما همکاری خواهد کرد. درمانگرهای جسمی و شغلی شما نیز با شما کار میکنند تا یاد بگیرید چگونه از پروتز جدید خود استفاده کنید.
برخی از کسانی که قطع عضو شدهاند در استفاده از ویلچر یا عصای زیر بغل راحتی بیشتری دارند و بیشتر با احتیاجات آنها سازگار است. نوع ابزار کمکی که انتخاب میکنید، کاملاً به شما بستگی دارد. باید از ابزاری استفاده کنید که به شما کمک کند تا زندگی مطلوبتان را پیش بگیرید. این میتواند به معنای استفاده از ویلچر یا عصای زیر بغل برای بعضی از فعالیتهای روزمره باشد. بسیاری از کسانی که قطع عضو شدهاند، حداقل در بخشی از زندگی خود از ویلچر یا عصای زیر بغل استفاده میکنند. مثلاً ممکن است برای رفتن به توالت در شب، دوش گرفتن، مسافرت به مسافتهای طولانی یا مشکلاتی که ممکن است باعث شود پروتز خود را برای بخشی از روز دربیاورند، از ویلچر یا عصای زیر بغل استفاده نمایند. این یک تصمیم کاملاً شخصی بر اساس احتیاجات و میزان راحتی شماست.
باید در عرض چند ماه به سطح نرمال فعالیتهای سابق خود بازگردید. البته سطح نرمال فعالیتها به موقعیت عضو قطع شده و همچنین سلامتی عمومی شما بستگی دارد. پروتز شما ابزاری است که به شما کمک میکند کارهای مورد علاقه خود را انجام دهید. حال میزان عملکرد شما در این کارها به اهداف، تناسب پروتز، مراقبتهای بعد از تصب و اراده شما بستگی دارد. معمولاً باید شش الی یک سال با تیم بازتوانبخشی خود کار کنید. سال اول بعد از قطع عضو سختترین سال است. تغییراتی در شکل و اندازه باقیمانده عضوتان پیش خواهد آمد. کارهای زیادی را باید برای شرطی سازی دوباره عضلات خود انجام دهید. بدن باید مجدداً انجام برخی فعالیتها، راه رفتن، تعادل و هماهنگی را آموزش ببیند. البته با صرف زمان و تلاش روز به روز پیشرفت خواهید کرد. پس باید برای طی این مسیر پر فراز و نشیب شبکهای از حامیان دلسوز را در کنار خود داشته باشید.
پروسه اندازه کردن پروتز برای شما مستلزم چندین جلسه مراجعه به پزشک برای ساخت ابزاری است که با شما و احتیاجات شما همخوانی داشته باشد. مراجعات منظم به متخصص پروتز اهمیت بسیار زیادی در اندازه کردن اولیه پروتز دارد. باید چند جلسه برای تنظیم کردن پروتز به متخصص خود مراجعه کنید زیرا مابقی عضو در دوران بهبودی تغییراتی را تجربه میکند. اگر به هر شکل با پروتز خود راحت نیستید، این نکته را با متخصص خود در میان بگذارید. او میتواند به شما کمک کند تا فشار را نواحی تحت فشار برداشته، تراز بودن پروتز را تنظیم کند و هرگونه مشکلی که شما با آن روبرو هستید را برطرف نماید. استفاده از پروتز نباید با درد همراه باشد. هرچه اندازه پروتز راحتتر باشد، احتمال اینکه شما از آن استفاده کنید بالاتر میرود. با متخصص پروتز خود کاملاً صادقانه درباره احتیاجات و اهداف خود صحبت کنید. مسائلی که میخواهید یا نیاز دارید که در زندگی جدیدتان انجام دهید را با او در میان بگذارید.
بسته به سن، میزان فعالیت و رشد شما پروتز ممکن است بین چند ماه تا چند سال دوام بیاورد. در مراحل اولیه از دست دادن عضو، تغییرات زیادی ممکن است در بخش باقیمانده عضو رخ دهد که میـواند منجر به آب رفتن عضو شود. این مسئله مستلزم آن است که سوکت، لاینرها یا گاهی اوقات حتی دستگاه نیز تغییر کند. سطح فعالیت بالا و علاقه به افزایش دادن میزان فعالیت میتواند باعث شود تا در پروتز یا قسمتهایی از آن تغییر ایجاد کنید. وقتی که با اندازه بودن دستگاه خود احساس راحتی کردید، پروتز تنها به تعمیرات جزئی یا نگهداریهای جزئی نیاز خواهد داشت و بطور متوسط تا سه سال دوام میآورد. باید بصورت منظم برای بررسی پروتز به پزشک مراجعه کرد تا بروز هر گونه مشکل عمده جلوگیری کرد.
یاد گرفتن استفاده از پروتز کار سختی است. این کار نیاز به زمان، تلاش، قدرت، صبر و اراده دارد. متخصص پروتز چند نوع تمرین را برای یادگیری استفاده از پروتز برای شما تجویز خواهد کرد. بسیاری از افراد ترجیح میأهند با فیزیوتراپی که با موارد قطع عضو آشناست و تجربه دارد همکاری کنند. همچون آموزش طریقه رانندگی کردن با یک ماشین، موارد زیادی است که باید در ابتدا یاد بگیرید. با تمرین مداوم استفاده از پروتز به یکی از عادات شما تبدیل خواهد شد. متخصص پروتز باید به شما یاد دهد چگونه:
- از پروتز خود مراقبت کنید
- پروتز خود را نصب کرده و باز کنید
- با پروتز خود روی انواع مختلف سطوح، همچون پله و سطوح ناصاف راه بروید.
فیزیوتراپ یا کاردرمان میتواند به شما آموزش دهد تا:
- موارد اورژانسی را بدون خطر مدیریت کنید، همچون سقوط و بلند شدن بعد از آن
- فعالیتهای روزمره در خانه، محل کار یا در ماشین را انجام دهید
- طریق راه رفتن خود را برای کمک به بهتر راه رفتن بهبود ببخشید
- کارهای جدیدی را که از انجام آنها میترسید امتحان کنید، از جمله ورزشها و فعالیتهای مفرح.
باید سعی کنید مراجعه منظم به متخصص پروتز را به یک بخش نرمال از زندگی خود تبدیل نمایید. هرگونه تغییر در باقیمانده پروتز، همچون ورم یا آب رفتن آن، یا تغییر چشمگیر در وزن بدن شاید مستلزم مراجعه به متخصص پروتز برای اندازه کردن سوکت باشد. پروتزها همچون ماشین، به نگهداری منظم نیاز دارند تا به کار کردن ادامه دهند. تنظیمات کوچک در آنها میتواند تفاوتهای عمدهای را رقم بزند. اندازه بودن سوکت و تراز بودن مناسب پروتز،باعث میشود تا پروتز چندین سال برای شما کار کند. همچنین میتوان از برخی از عارضههای ثانویه که افراد قطع عضو ممکن است تجربه کنند جلوگیری کند.
بله، ممکن است اتفاقاتی بیفتد که نیاز به تعمیر یا تعویض پروتز باشد. حتماً از متخصص پروتز خود در مورد شرایط تعویض و امکانات پروتز سوالاتتان را بپرسید. مشکلات جزئی را بلافاصله برطرف کنید. صبر کردن هیچ فایدهای ندارد. حتی ممکن است با صبر کردن تعمیر پروتز دشوارتر شود یا حتی باعث مشکلات جدی برای پوست ایجاد گردد. ممکن است نه تنها به باقیمانده عضو خود بلکه به سایر اعضای بدنتان آسیب بزنید. کشیدگی سایر عضلات، همچون کمر و شانه، بر پوسچر شما و عملکرد دستگاه تأثیر گذار است و میزان انرژی مورد نیاز برای استفاده از دستگاه را افزایش خواهد داد.
"کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است."